dijous, 4 d’octubre del 2012

Espanya ens escanya.

 El títol d´aquest post fa referència a una pintada que vaig veure farà cosa d´una setmana a una població propera a casa meva.

 I la veritat , és que vista la publicació del que seran els pressupostos de l´estat no va desencaminada.
 Sempre he tingut una opinió molt crítica amb els polítics catalans i les seves maniobres per treure problemes d´allà on no n´hi han i de com aconseguir obviar els que hi són.
 En posts anteriors ho he exposat , i la veritat és que han tingut una bona acollida.
http://catalunya11setembre.blogspot.com.es/2012/10/baviera-tambe-te-un-estat-propi.html
http://catalunya11setembre.blogspot.com.es/2012/09/sha-obert-la-caixa-de-pandora.html

 Però si la ineptitud dels polítics catalans pel dia a dia , és manifesta , la dels polítics espanyols és de récord.
 Catalunya surt molt perjudicada del repartiment pressupostari , i la veritat és que això només pot obeïr a una directriu, un intent d´ofegar la nostra economia per tal de poder intervindre-la.
 Per que crec això?  crec , sempre des de la meva humil opinió , que en moments tan dolents com els actuals , s´ha d´invertir allà on els diners seran més profitosos , on l´efecte inversor crearà més riquesa , i aquest lloc objectivament és Catalunya i la conca mediterrània ( afegeixo aquest apéndix per donar peu a parlar del corredor mediterrani més endevant).

 L´economia te un efecte multiplicador , els diners com més circulen , més riquesa generen , en aquelles societats més desenvolupades econòmicament , les inversions és multipliquen més ,donat que les necessitats de la societat també són més amplies.Per tant no només són més necessàries inversions de tot tipus sinó sobretot en infraestructures per donar sortida als productes.




 Durant anys , i décades , l´estat espanyol ha invertit quantitats ingents de diners per tal de desenvolupar el conjunt de l´economia espanyola , i la veritat , és que en molts aspectes ho ha aconseguit. L´exemple de la província d´Almeria , horta d´europa a l´hivern , és el més clar.  A d´altres llocs però  no ha estat així i s´ha estés un model parasitari de supervivència . Ara però , això de repartir diners no toca. 1 euro a Catalunya és més útil que 1 euro a l´AVE a Galícia. I això o no s´enten o no es vol entendre.

 I es que amb l´excusa de les retallades i de la contenció del deficit , s´estan cometent molts disbarats, ja no cal discutir si el Keynessianisme és la solució ( que jo crec que si ) sinó si s´esta retallant correctament i sobretot també , si s´esta carregant impositivament a la societat d´una manera correcta. Per a mi , la resposta és clarament NO.
 Les classes mitjes , la poca que queda te una incertesa tal en el futur que entre retallades i augments d´impostos , ha deixat de consumir , i senyors , si no es consumeix no es recapta , si no es recapta , no inverteix l´estat i en conseqüencia es retalla més i es posen més taxes i es retalla més, i així..........el cercle viciós no es tanca.
 Tampoc s´ha de caure en el neoliberalisme messianic que ho arreglaria tot ( de fet es aquest neoliberalisme qui ens ha dut la crisi).

 El que s´hauria de fer seria recaptar a les grans empreses que fan grans transaccions econòmiques , i sobretot que els propis bancs paguessin els seus propis errors , entre moltes altres coses , i un cop fet això invertir allí on es generi més riquesa. L´equació és clara , a Catalunya hauriem de rebre molt més , ara encara no he mirat les xifres a fons però les primeres dades són catastròfiques.

  Menys mal que la decisió dels corredors ferroviaris depén d´Europa , i el mediterrani és per a qualsevol cap pensant la més necessària.

 P.D. A principis d´any , vaig felicitar l´any nou desitjant un feliç 2013 , perqué el 2012 seria flipant. Algú em va dir catastrofista , vist el vist , potser hauría d´haver felicitat el 2015.
 Això s´enfonsa definitivament, potser sortir de l´Euro serà la solució....ja veurem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada