dijous, 12 de setembre del 2013

La Diada : Any 2

 Segon any de diada plenament independentista  recolzada totalment pel Govern de Catalunya i tot allò que l´envolta : medis , xarxes socials a tope i la ANC que es veu que ara te el poder de decidir el que hem de fer.
 Sembla que la senyora Forcadell és ara qui governa i marca el tempo a Catalunya .

 L´assistència , com vaig dir al post anterior ( de fa 4 dies ) ja se sabia, i no m´he equivocat gaire.
 L´embolcall comunicatiu , amb medis afins al govern , amb la cadena de TV pública fent un exercici de publicitat encomiable , també era previsible , faltava en Puyal amb un ; " Forcadell t´estimo".
 El ressò internacional , com es obvi , va omplir les edicions digitals internacionals i alguns noticiaris   d´ahir a la tarda , l´ego d´alguns polítics catalans ( a falta de saber governar pels ciutadans ) va pujar uns quants punts, i avuí , en fi...avuí 12 de setembre  , com l´any passat ,al cole . 90.000 alumnes més en els últims 3 anys , 3000 professors menys ...però això no és noticia es una més del desmantellament de l´estat del benestar. Aprofito per recordar que això als nostres polítics els hi és igual , ells ja porten els seus fills a escoles concertades-privades , i els que encara no , com el senyor Junqueras , ja han dit que ho faran ( en el seu cas al Liceu Italià ).

 I ara què?

 El foc està més que encès...ara s´ha de controlar i apagar.

 Hi hagi consulta o no , referèndum o eleccions plebiscitàries , la sortida està clara , hi han només dues solucions. Independència , o no. Així ens ho han transmés els nostres polítics , i així han encés la flama a la població. Mirem les dues possibles sortides:

 Si no hi ha independència : Tindrem un problema . Hi ha molta gent il.lusionada , i a hores d´ara , radicalitzada en les seves postures. A Catalunya , i potser no agradarà el que diré , esta passant una cosa que fins ara no havia passat. Segons quines coses ja no es poden parlar a taula, si es vol acabar bé el dinar familiar ( el de cunyats , sogres , cosins etc...) o amb amics , el tema de la independència millor que no surti. Cas que no hi haguès independència s´hauria de canalitzar la frustraciò , que segur en alguns casos tindria fases violentes.
 Mentre estem patint la pitjor crisi des de el crack del 29 , els polítics jugan a escacs i entretenen als catalans amb el debat sobiranista ,estem  perdem el temps , el govern no legisla ( ni tan sols fa pressupostos) , i de pas estan enemistant el nostre mercat real de productes : Espanya.
 Perdem per tant una generaciò , la que ens costarà remuntar el que hem trencat amb Espanya , i després una altre que es dedicarà a reestablir els ponts trencats.
 Això si , aconseguirem un status quo federal ( amb estat propi ) que farà que el deficit fiscal sigui equiparable al que tindriem amb Europa cas de ser independents.
 Per cert , seguirien els nostres equips a la lliga Espanyola , se que això és una pallassada , però com que la Via va passar ahir pel Camp Nou , ho poso.

 Si hi ha independència : Tindrem un problema . Evidentment , no serà una secessió quirurgicament neta , hi haura fractura oberta , social i amb l´estat veí.
 L´atur no baixarà per efecte de la independència , ni un 15 , ni un 10 ni un 5 . Seguirà el seu curs segons l´estructura econòmica del país , i a Catalunya , la nostra estructura econòmica és com la Espanyola , no pas com la Danesa ni la Basca ni la Austriaca.
 Deixariem de tenir déficit fiscal amb l´estat espanyol , el tindriem amb Europa ( cas que ens acceptèssin), donat que passariem a ser país ric en PIB per càpita , i hauriem de contribuir aportant part del nostre PIB a la UE.
 De pas , ens hauriem de fer carrec de part del deute espanyol , i de les nostres pensions i les nostres prestacions per desocupació.
 Perdriem una generació pel sotrac de la independència , i una altre per construïr un país de futur.
 Per cert la Lliga catalana de futbol , passaria a ser una de les més previsibles del mon. El Barça jugaria la Champions cada any , i l´Espanyol faria algunes vegades la previa per anar-hi.

 Catastrofista? potser si , però les estelades no em fan perdre els peus al terra.

 La veritat es que estem com Napoleó a la campanya russa , enfangats fins als genolls i amb una decissió difícil : si seguir o retrocedir.
 La solució és realment complexe. Fem el que fem ( sota el meu punt de vista obviament ), estem fotuts . No vull dir amb això que ens hauriem d´haver conformat amb el que teníem , però si prioritzar problemes , parlar negociar i no anar pel dret . No m´agrada gens formar part d´un Estat amb polítics que el millor que saben fer es prendre´s un " relaxing café con leche in Plaza Mayor" , però tampoc d´un que té el valor de comparar la Via Catalana amb la marxa pels drets civils dels afroamericans de Martin Luther King.
 No m´agrada estar en un país de matons , com els que van entrar ahir a la delegació del govern Català a Madrid...però tampoc d´un on el principal partit de l´oposició diu que si no ens donen el que volem , ens ho prenem i punt.

 N´hi ha molt més per dir , però bé , és un post...suposo que s´ha entès.


6 comentaris:

  1. Ves a algun acte de l'ANC i t'ho explicaran tot. Ho entendràs tot molt millor.

    I ningú diu de prendre's res sense consultar-ho democràticament.

    O est dels que tmbé penses que tenim el dret a no ser consultats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No parlo de la ANC , hi han partits que parlen de declaracions unilaterals d´independència , i això , encara que sigui amb el suport del poble , és anar pel dret.

      Elimina
  2. Segueix el consell que et dóna aquest anònim i, si em permets, jo hi afegiria que hi convidis també als familiars amb els què no pots ni enraonar de segons quins temes.
    Una confessió personal -suposo que no farà mal perquè ja n'has fet moltes i crec que m'hi puc posar jo també: m'encanta el futbol, el Barça el porto al cor, però és de les últimes coses de les que m'atreveria a posar sobre la taula en un debat sobre la independència perquè és irrellevant el què passi amb el Barça. Ben mirat, potser no hauríeu de parlar tant de futbol a casa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Puc parlar , sempre ho he fet , de tot amb tothom , accepto opinions cotraposades , i de fet si mires la totalitat del blog així ho deduiras.
      Hi ha gent amb la que des de fa anys , jo ,he parlat de política. Amics de tota la vida amb els quals és podia parlar de tot.
      Des de fa un temps hi han temes que no es poden parlar com abans , coses que es converteixen en punts d´enfrontament que semblen millor no parlar.
      El clima s´està enrarint per desgràcia, i si no , al temps.
      Respecte a això del futbol , en el mateix text afegeixo que és una pallassada , i es per posar un toc de distensió. Potser aquest anònim , no accepta segons quin tipus de conyes.

      Elimina
  3. Jo l'any passat no tenia clar què votaria en una hipotètica consulta. Ahir vaig anar al tram de la Via catalana que encerclava La Caixa, el que convocava el Procés constituent. No sé si hagués anat a la Via catalana, perquè no vull que em comptin entre els que pensen que tota la culpa dels nostres mals ve de l'Estat i que la independència serà un paradís. I menys encara els que diuen que els espanyols ens roben. Aquí els únics que roben són les elits econòmiques, tant d'una banda com de l'altra.

    Pel que fa a les opcions, a hores d'ara, amb la resposta que donen les institucions espanyoles i els principals partits estatals, no veig gaire clar seguir dins Espanya. Si no s'aconsegueix res, seguiran retallant les competències a cop de Tribunal Constitucional i amb l'excusa de la crisi. Si s'aconsegueixen coses, s'interpretarà com una concessió als nacionalistes i acabarà podrint més les relacions, alimentant els que diuen que Catalunya roba a la resta d'Espanya, que també n'hi ha.

    En aquest punt ja sé que votaria per la independència, que és una incògnita, però li veig més possibilitats. Si em permets, a la teva entrada m'hi falta un punt d'esperança. Jo l'he trobat amb totes les mobilitzacions que hi hagut aquests darrers temps i en el fet que un nou estat pot ser el moment de repensar-ho tot. A veure si entre tots, enlloc de perdre dues generacions en guanyem mitja.

    Potser soc innocent i tot acabarà en res, però com deia no sé ben bé qui: Ho van aconseguir perquè no sabien que era impossible.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eduard , tens raó en tot el que dius.
      El que passa es que jo en molta de l´esperança que tu dius que té la gent veig , amb tots els respectes cap a ells , en molts dels casos , una manca d´informació veraç tremenda.
      La majoria de la gent es pensa allò que molts polítics diuen. Que arribarà la independència i tot es curarà. Doncs bé , es que La Caixa , Banc Sabadell , Gas Natural , Abertis , es convertiran en ONG´s ? El capital , és el capital i busca el que busca la independència pot provocar un enfonsament d´aquestes empreses derivades de la forta dependència que tenen de l´estat espanyol i buscaran la supervivència , o marxant , o buscant la complicitat del govern del futur estat català al qual fagocitarien en perjudici dels ciutadans.
      Es que tot plegat i agafant tots els factors que intervenen , tots, en aquest procès engegat , no em donen gaire marge a l´optimisme.
      Sincerament , espero equivocar-me.

      Elimina